Hlohovec
Pravá stránka Hlohovca



Správy

Slovensko

Dieťaťu do 15 rokov stačí na cestovanie v rámci EÚ občiansky preukaz, pripomína ministerstvo vnútra












6.5.2024 (SITA.sk) - Ministerstvo vnútra (MV) SR pripomenulo, že občania Slovenska pre cestovanie v rámci Európskej únie a schengenu môžu využiť platný občiansky preukaz (OP) aj pre deti. Rezort vnútra informoval, že možnosť vydať OP aj dieťaťu existuje od roku 2019.

Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa OP vydáva s platnosťou na päť rokov. Občanovi mladšiemu ako 6 rokov možno vydať OP s platnosťou na dva roky. Detský občiansky preukaz s fotografiou je možné použiť ako cestovný doklad. Ide o rovnocenný doklad ako v prípade občanov starších ako 15 rokov,“ uviedlo MV SR a doplnilo, že je to aj lacnejšie ako cestovný pas.

Rezort vnútra informoval o tejto možnosti aj z dôvodu zvýšenia správnych poplatkov od 1. apríla a mimoriadne veľkého počtu žiadostí o vydanie cestovného pasu.

Ministerstvo vnútra robí maximum pre to, aby sa lehoty nepredlžovali a naši občania mohli vycestovať na dovolenky, ako si to naplánovali. Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský OP,“ dodalo MV SR.

Podrobné informácie o vstupe do každej krajiny nájdete na webových stránkach ministerstva zahraničných vecí.





Viac k témam: Cestovný pas, Dovolenka, Občiansky preukaz
Zdroj: SITA.sk - Dieťaťu do 15 rokov stačí na cestovanie v rámci EÚ občiansky preukaz, pripomína ministerstvo vnútra © SITA Všetky práva vyhradené.



© SITA Slovenská tlačová agentúra, prevádzkovateľ spravodajského portálu webnoviny.sk. Všetky práva vyhradené.

Reklama

Diskusia